Ansvarsfraskrivelse
Der er ikke tanken at informationen og procedurerne der er indeholdt i denne tekst, skal bruges som en erstatning for medicinsk behandling og rådgivning af din læge. Læsere af denne tekst, som foretager beslutninger omkring deres helbred eller behandling, som de mener er baseret på ideer i denne tekst, gør det som deres menneskerettighed. Undlad venligst at bruge denne tekst, hvis du er uvillig til at tage ansvar for resultaterne, som kan opstå ved brugen af nogle af de forberedelser og procedurer i denne tekst. Forfatteren af teksten er ikke ansvarlig for nogen bivirkninger eller konsekvenser, som skulle opstå ved brug af informationen i denne tekst.
Hvad er Manuka honning?
Manuka honning hører hjemme i New Zealand. det er en mørk honning, produceret af bier, som bestøver blomsterne i Manuka busken. Manuka honning indeholder aktive forbindelser, som giver den naturlige antimikrobielle egenskaber og det er det, der adskiller den fra almindelig honning.
En teskefuld manuka honning giver:
- 33 kalorier
- 8,4 g kulhydrater
- 8,2 g sukker
Sundhedsmæssige fordele ved Manuka honning
Understøtter sårheling
manuka honning er måske bedst kendt for sine sårhelende egenskaber. Når det påføres direkte på såret, understøtter det helingsprocessen og reducerer smerte.
Lindrer ondt i halsen
Citron og honning er et ældgammelt middel mod hoste og forkølelse, og undersøgelser understøtter deres virkning. For eksempel fandt en undersøgelse i 2010, at honning var mere effektiv til at lindre hoste hos børn end hostedæmpende midler i håndkøb. Dette blev efterfulgt af reviderede retningslinjer i 2018 fra Public health England om at bruge honning, som en førstebehandling på en kortvarig hoste.
Kan understøtte tarm sundhed
Manuka honning fungerer som et præbiotikum, fordi det er en kilde til ikke fordøjelige kulhydrater kendt som oligosaccharider. Vi kan ikke fordøje disse kulhydrater, men det kan bakterierne i vores tarme. Oligosaccharider som fødekilde hjælper niveauer af “gode” bakterier, herunder bifidobakterier og lactobaciller, til at trives.
Kan lindre et mavesår
Forskellige videnskabelige studier har påvist Manuka honningens potentiale til at hjælpe med at beskytte mod de skadelige virkninger af mavesår. Det gør den bl.a. ved at give en antiinflamatorisk effekt, ved at hjælpe med at håndtere infektioner som helicobacter pylori, men også ved at beskytte tarmslimhinden mod skader.
Kan være nyttig for Gastroenteritis
Der er evidens for, at Manuka honning kan et godt middel til behandling af tarminfektioner, forårsaget af bakteriestammer som clostridium difficile. En fordel er, at det ser ud til at forkorte varigheden af diarre symtomer.
Kan tilbyde antivirale egenskaber
En undersøgelse af Manuka honning fra 2014 viste, at den i laboratoriemiljøer effektivt hæmmede influenzavirus, og en anden reagensglasundersøgelse viste at den havde en positiv effekt på helvedesild.
Kan være nyttig for antibiotika resistente infektioner
I en undersøgelse fra 2020, hvor man anvendte medicinsk honning til behandling af multiresistente infektioner, var resultaterne lovende.
Kan forhindre opbygning af tandplak
Manukahonningens antibakterielle egenskaber, betyder at den kan være effektiv til forebyggelse af huller i tænderne.
Undersøgelser peger på at de antibakterielle egenskaber kan minimere tandplak og dermed reducere sandsynligheden for tandkødsbetændelse eller andre periodontale lidelser.
Kan have positiv effekt på cystisk fibrose
Manukahonningens antibakterielle egenskaber ser også ud til at have en virkningen på patienter med cystisk fibrose, som har en øvre luftvejsinfektion. Det gør den ved at hæmme væksten af bakterierne pseudomonas aeruginosa og burkholderia.
Har gode egenskaber mod inflammatoriske hudlidelser
Manukahonningen som er anerkendt for sine antibakterielle egenskaber, bliver nu også testet for sin virkning på andre hudlidelser, herunder rosacea og acne. Reagensglasundersøgelser peger på , at honning er i stand til at modulere hudens immunsystem.