Hvad er holistisk tandpleje?
Holistisk tandpleje beskæftiger sig med sammenhængen mellem krop og sind i tandplejen.
Andre kendetegn ved holistiske tandlæger er eksempelvis at man arbejder med tændernes forbindelse til resten af kroppen, herunder gennem meridianbaner, man arbejder ikke med flour som konventionelle tandlæger gør, og gør f.eks. også brug af urtemedicin som en del af nogle behandlinger.
Dental miljøet
De fleste af os har nok hørt om at være god ved miljøet. Nogle mennesker har oplevet at blive syge af at arbejde i bygninger med dårligt indemiljø og andre af miljøet i eget hjem, men hvad med miljøet i tandklinikken?.
Mange mennesker har en frygt for at gå til tandlægen. Nogen kan ikke lide den lugt der er der og andre for myrekryb af lyden fra boret. Hvordan er det for de ansatte, som skal være en del af de lugte og lyde hver dag? Hvad med klienterne? Er det sikkert for dem?
En tandklinik er et farligt sted at arbejde. Der er mere end 2000 kemikalier, blodbårne patogener, dårlig belysning, høje lyde og mange andre miljøproblemer som skal addresseres.
Lad os starte med vandrenheden. Henover natten og i weekender vil vandet som står i rækken af alle bor og vandsprøjter på en tandklinik, avle bakterier. ABC nyheder lavede i 2020 en omfattende rapport omkring emnet og hævdede, at vandet i de fleste tandklinikker var mere beskidt end toiletvand. Nyere operatører har bakterie og kemikaliefiltre, så deres vand er fuldstændigt rent. Bruger din tandklinik vandrensningsfiltre?
Belysning er en anden udfordring i mange tandklinikker. Nogle mennesker er følsomme overfor flourescerende pærer. En løsning på dette ville være at bruge fuld spektrum pærer i tandklinikken.
Hvad med lyden i tandklinikkerne? Mange tandlæger og assistenter har høreproblemer på grund af borets frekvens. Tænk over det: For at se hvad de laver, skal tandlægen have deres hoved meget tæt på din mund og samtidigt ved siden af boret i deres hånd. Det er som at arbejde med et trykluftsbor hele dagen.
Tand infektioner
Tænder kan blive traumatiserede på forskellige måder. Et direkte slag eller henfald, er de primære årsager der leder til død af en nerve i en tand. Der er dog adskillige andre årsager der kan føre til tanddød:
- Tanden kan blive opvarmet for meget under en boringsproces. Nogle tænder kan ikke komme sig og kan dø langsomt i løbet af nogle år.
- Brugen af højhastighedsboring kan forårsage en vakuumeffekt og suge sundt væv ud af tændernes tubuli. Dette tillader af de tomme tubuli kan blive fyldt med urenheder. Dette er et godt argument for at arbejde med langsom hastigheds boring.
- Placering af en krone på en tand kan kvæle tanden. Væske bevæger sig faktisk fra midten af tanden til ydersiden – på en måde, afgiftende. I en syg tand vil væsken bevæge sig fra ydersiden mod midten, hvilket bringer bakterier ind. Placering af en krone på en tand, giver ikke tanden nogen måde at afgifte eller ånde på.
Tanddød kan også forårsages af et sygt organ som deler den samme meridian. Dette syge organ kan forårsage blokering af energi. Blokeringen kan forhindre energi i at nå frem til tanden, som er associeret med den pågældende meridian. Denne blokering vil tilsidst slå tanden ihjel.
Rodkanaler
En traditionel tandlæge går langt for at redde en tand, selv hvis det indebærer balsamering af den for at bevare et livløst skelet. Et lille hul bliver boret i midten af tanden gennem toppen eller tyggefladen. Dette tillader begrænset adgang til tandens indre kammer som indeholder nerven, lymfen og blodkarrene. Fra dette kammer løber en vej kaldet en kanal til spidsen af roden, hvilket er indgangspunktet for årene. Typisk har den forreste tand en enkelt kanal og den bageste tand to til fire kanaler, afhængigt af tanden og dens lokation. Et forsøg på at fjerne nekrotisk gangrenøst væv foretages, ved brug af en lille fil til at rense hovedkanalerne.
Et problem der tidligere blev overset, er, at indersiden af tanden indeholder kilometervis af bittesmå tubuli. Tubulierne løber vinkelret på kanalerne og kan ikke renses. Tubuliernes diameter er store nok til tolv til tretten bakterier kan være der, men for små til bare en hvid blodcelle. Antibiotika kan ikke benyttes, fordi blodforsyningen i tanden blev fjernet. Hvordan vil du få antibiotika til området uden en blodforsyning? Konventionel tandpleje forsøger at ignorere dette faktum ved at forsegle tanden, og derved skabe en grav. Denne grav er fyldt med anaerobe bakterier, som er i stand til at formere sig og finde en udluftning til at undslippe. Denne udluftning kan være en mikrofraktur i tandvæggen eller en ineffektiv tætning i en kanal, som tillader bakterier at undslippe gennem spidsen af roden.
Tungmetaller
Den moderne sølv amalgam fyldning, traditionelt kendt som en sølv fyldning, er blevet brugt som det primære genoprettende materiale i mere end 180 år og tegner sig for ca. 75 % af alle tand genopretninger.
amalgam fyldninger indeholder omkring 50 % kviksølv efter vægt, 35 % sølv, 13 % tin, 2 % kobber og et spor af zink. Forskere fra hele verden har målt kviksølv, der kommer fra tandfyldningerne, især efter at have tygget, børstet tænder eller efter at have spist varme eller sure fødevarer. Dette kan måles med et stykke udstyr kaldet en vapor sniffer. Patienten vil få foretaget en aflæsning før tygning. En anden aflæsning tages efter tygning for at vise niveauet af kviksølv.
En større undersøgelse udført i fællesskab af university of calgary og to amerikanske universiteter, Georgia og Tufts, rapporterede for nylig, at kviksølv placeret i abernes tænder udløste forsøgsdyrenes resistens over for antibiotika. Antibiotika resistens er et voksende problem i medicin idag.
Kviksøv kan binde sig til cellernes DNA, såvel som til membranerne, hvilket forårsager vansiring og forstyrrer normal cellefunktion. Når dette sker, genkender immunsystemet ikke længere cellen som en del af kroppen og vil angribe den.
Alle ved at kviksølv er en gift. kviksøv er ekstremt giftigt. Sharma og Obersteiner fra Utah state university identificerede kviksølv, som det mest giftige metal de undersøgte. En enkelt amalgam fyldning vejer omkring 1 gram og indeholder et 1/2 gram kviksølv. Den gennemsnitlige voksne har 1o fyldninger. Når vi ser på den giftige belastning, ja, lad mig sige det, så du kan forstå: Hvis der blev fundet et 1/2 gram kviksølv i en sø på 10 hektar, ville det berettige en fiskerådgivning.
Hvad kan du selv gøre for at holde dine tænder sunde?
Brug god tandpasta som ikke indeholder flour. Nogle gode der kan nævnes er f.eks. Neem & Echinecea, som begge kan fås i mange helsekostbutikker. Der findes mange andre gode tandpastaer på markedet, som ikke indeholder flour.
En anden god ting du kan gøre er at lave daglig mund gurgling (oil pulling), med økokologisk kokosolie (ca. 15 – 20 min. hver dag). Dette er effektiv til at rense helt ned i tandkødet og er effektivt hvis du eksempelvis lider af paradentose.
Tand/krops forbindelsen
Kan et problem i et organ eller andre steder i kroppen være relateret til en tand? Svaret er ja, kroppen og tænderne er forbundet til hinanden via kroppens meridianbaner, som er usynlige kanaler der flyder energi igennem. For at finde ud af hvordan tænderne er forbundet til kroppen, kan man benytte sig af meridian tooth chart. Den kan man så bruge til at følge hvilket organ og steder i kroppen, hver enkelt tand er forbundet til.
På diagrammet herunder kan du se hvordan hver enkelt tand hænger sammen med forskellige steder i din krop, herunder f.eks. ryghvirvler, organer, led m.m.
Måske har du igennem en del år haft smerter i skuldre og albue. I diagrammet kan du se, at disse to hænger sammen med første kindtand i højre overmund og første kindtand i højre undermund (nr 32). Du kan også se at det hænger sammen med første kindtand i venstre over og undermund (nr 16 og nr 17). Har du en sølvfyldning (kviksølv) eller har fået lavet en rodbehandling i en af disse tænder?
Et andet eksempel kunne være at du har fået en diskusprolaps mellem anden og tredje lændehvirvel (L2 og L3) og har smerter på bagside af knæ(knæhase). Disse hvirvler og led hænger sammen med fortænder i over og undermund (nr 7, nr 8, nr 9, nr 10, nr 23, nr 24, nr 25, nr 26).